Mannengroepen: over echt jezelf zijn (en maskers te laten vervagen)

In het opgroeien van jongen naar man, kan het dat je bepaalde aannames bent gaan maken over wat een man wel mag zijn en wat wenselijk is en welk gedrag of aspect niet wenselijk is en dus beter verborgen wordt. Zo ontwikkelen we allemaal wel strategieën in een poging om onze behoeftes te vervullen, graag gezien te worden, enz. Dit kunnen we maskers noemen. Deze maskers hebben een functie maar als je lang genoeg een masker draagt, weet je soms niet goed meer wie je echt vanbinnen bent, wat je diepere verlangens zijn, enz en wordt je eerder geleefd dan dat je zelf leiding over je leven hebt en jouw authentieke pad vorm geeft.

Een voorbeeld is dat je de vrijheid hebt om te voelen wat je seksuele verlangens zijn en daarbij is homo/bi/aseksueel/heteroseksueel/… evenwaardig en een courante misvatting is dat mannengroepen enkel toegankelijk zouden zijn voor mannen met één specifieke seksuele voorkeur. Dit zijn slechts aspecten van een ruim palet aan menselijke kenmerken.

In een mannengroep zijn er een aantal basisafspraken om als groep te kunnen functioneren zoals vertrouwelijkheid, het recht om zelf te kiezen of je een bepaalde oefening al dan niet wil meedoen, respect opbrengen voor ieders mening of gevoel,…

Los van deze afspraken om te kunnen functioneren binnen een groep, ben je welkom zoals je bent, ook met je maskers 😉

De reden om naar een mannengroep te komen is meestal om steun te ervaren, om gehoord te worden, om vanuit contact jezelf en de ander te leren kennen, om je te kunnen spiegelen aan andere mannen, om innerlijke processen rond bv. gevoelens aan te gaan, enz. Je zal dus het meest deugd hebben aan een mannengroep als je open staat voor groei (op fysiek, emotioneel, psychisch,… vlak) en als je bereid bent om mogelijk wat uit je comfortzone te gaan en deel te nemen aan oefeningen die leiden tot meer verbinding met je lichaam, je emoties, je denkpatronen, vooronderstellingen, overtuigingen,… Voor oppervlakkige gesprekken over sport, politiek, vrouwen,… zoek je best een andere gelegenheid want wij kiezen om ook stil te staan bij wat je voelt dus het gaat over het tonen van wie je bent en wat je voelt en niet om te weten wat je mening of je status is.

Alle deelnemers hebben de mogelijkheid om te uiten wat er in hen leeft, zowel de kwetsbare delen (waarbij wellicht erkenning, herkenning, steun, begrip voelbaar is) als je verlangen om op bepaalde vlakken je verder te mogen ont-wikkelen. In dit verlangen om verder te groeien als man/mens kan je je laten ondersteunen (of uitdagen) door suggesties/oefeningen/… en zo reeds in een veilige setting stapjes uitproberen en voorbereiden.

Je hoeft in een mannengroep dus geen bepaald beeld van man-zijn hoog te houden en kan je maskers leren herkennen en oefenen om de maskers die je niet meer dienen minder belangrijk te laten worden.

We gebruiken soms ‘typisch mannelijke’ archetypische symbolen zoals een zwaard en het staat je vrij om hier al dan niet verbinding mee te voelen. Dit hoort ook bij jouw eigenste, unieke manier om als man in de wereld te staan.

Er ontstaat verbinding door wederzijds kwetsbaarheid te durven tonen en kracht verder te ontwikkelen.

Welkom om je mee te verbinden onder mannen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: